Om vektorisering

Vad vektorisering är och vad det kan användas till är det inte så lätt att känna till om man inte mötts av det förut. Därför har vi här samlat all information du kan tänkas behöva för att få en lite djupare förståelse av vad vi kan erbjuda.

Vad är vektorisering?

Majoriteten av de bilder du ser är uppbyggda av pixlar, ju fler pixlar desto högre upplösning. Oavsett hur stor eller liten du gör en pixeluppbyggd bild förblir antalet pixlar detsamma. Detta gör att kvaliteten blir sämre när bilden förstoras för mycket. Vektoriserade bilder å andra sidan är uppbyggda av former med ett matematiskt förhållande till varandra. Dessa matematiska former anpassar sig efter bildens storlek vilket gör att en vektoriserad bild/logga kan skalas upp eller ner hur stort eller litet som helst och ändå behålla samma kvalitet. 

Hur vektoriserar man en bild?

När man vektoriserar en logga eller bild målar man om den med ett verktyg som, i stället för att måla pixlar i diverse färger, målar i form av dessa matematiska banor. Bilden eller logotypen återskapas alltså manuellt och formateras om till ett högkvalitativt filformat. Detta görs vanligtvis i programmet Adobe illustrator eftersom det krävs ett program som kan hantera både pixlar och vektorer för att kunna försäkra sig om kvalitet.


För att vektoriseringen ska fungera kräver det att bilden eller loggan är uppbyggd av  vektorgrafik från början. Tyvärr finns inga genvägar utan pixlarna måste omvandlas till vektorer. Det är alltså inte så lätt som att ändra formatet på bilden/loggan till ett vektorformat utan den måste göras om från grunden.

Varför vektorisera?

Det finns många fördelar med en vektoriserad logga. Förutom att du kan förstora den hur mycket du vill utan att tappa kvalitet, blir den enklare att redigera och tar mindre utrymme. Dessutom är det bra att vektorisera din logga om du ska trycka upp den på muggar, t-shirts eller liknande. Till oss kan du skicka in ett fotografi på din logga som vi kan rita av, som inskannad, ritad eller i from av alla vanliga digitala format (jpg, png, tif, etc.)

Vad betyder vektorgrafik?

Vektorisering, eller vektorgrafik som det även kallas, är digitala illustrationer som består av punkter och linjer. Att de är uppbyggda på detta sätt tillåter mer djupgående redigering och finjustering av designelement så som text, former och färger. Med de flesta digitala filformat, t. ex JPEG, kan du göra lite redigering, men det är vanligtvis tidskrävande och ganska begränsat. Med en vektorbild kan du snabbt redigera text, former, färger och andra element. 

Vad kan vektoriseras?

Vektorisering görs främst på saker som text, symboler, och andra små detaljer. Detaljerade bilder på människor eller djur blir inte så bra när de vektoriseras. Vektorisering är en process som är gjord för grafiska bilder som utmärks av stark geometri. Detta beror på att geometriska element är enklare att återskapa med deras linjer och former. En vektoriserad bild som gjorts på ett bra sätt ska, förutom kvalitén, inte gå att urskilja från orginalfilen.


Hur och när används vektorisering?

  • Grafisk Design – Om man omvandlar pixelgrafik till en vektorgrafik går det enkelt att förstora eller förminska utan att kvaliteten påverkas. 
  • Geografi – Idag skannar geografiska system flygbilder och vektoriserar dem sedan till detaljerade, verklighetstrogna kartor. 
  • Arkitektur – Pappersdokument skannas och omvandlas till vektorer, så att de kan behandlas och sedan delas i digital form. 
  • Mönsterigenkänning – Optisk teknologi omvandlar underskrifter och handskrift till vektorer så att det går att digitalisera dem (och går enkelt att söka efter).